Mini növények, hajtások

Az élő ételek fogyasztására való áttérés nem a lemondásról szól, hanem egy teljesen új világ megismeréséről, új ízek, új ételek felfedezéséről.

A "csírák" magukban hordozzák az életet, az erőt. Több millió éves múlttal rendelkeznek,az élet alapköveit jelentik. Gyógyítanak, harmonizálnak, melengetnek, egész lényünket magas rezgésükkel átfogják.

Csí /kí, prána/ jelentése: életerő, a Rá jelentése pedig a Nap. A napfény energiáját mely a szivárvány összes színét tartalmazza, magukba foglalják.


A "biocsírák" 25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak (azonnali energiát adnak, hiszen "élő ételek"), mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum, és 100%-ban emészthetőek. Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükséges elemeket.

A "biocsírákban" ott van az ÉLET. A "csírákban" a Nap, a víz, a levegő és a föld - a 4 elem- , mind megtalálható teljes összhangban, egyensúlyban. A "csírák" 100%-ban emészthetőek. Ellátnak teljes értékű kiegyensúlyozott fehérjével is ún. "előemésztett" formában. De hogyan juthatok hozzájuk? Vegyem meg a boltban vagy én is "előállíthatom"? Javasolom neked, hogy fogj bele, hiszen nagyon egyszerű a csíráztatás!

A következő oldalakon megmutatjuk, hogyan tudod Te is az otthonodban nevelni egyszerűen, mégis sikeresen a "csírákat".

A csíráztatásról:

Mi aktívan 5 éve csíráztatunk, és ez alatt az idő alatt számos tapasztalatra tettünk szert. Ezeket szeretném veletek megosztani a következőkben:

Csíráztató eszköz:

Többféle csíráztatóval is próbálkoztam már, emeletessel, anyagtállal, de valahogy nem sikerült, mert vagy bepenészesedtek, vagy kiszáradtak a magok. A Biorganik csíráztatójával nekünk eddig mindig szépen sikerült a csíráztatás, ami nagyon olcsón beszerezhető (maga a műanyag üveg kb. 1500 Ft - 3.400 Ft körüli áron kapható, attól függően, hogy magok nélkül vagy magokkal veszed). A képen jobb oldalon láthatod, hogy mi befogtunk egy befőttesüveget is, ami ugyanolyan jó, csak a lemosásnál jobban kell rá vigyázni. Férjem a tetejét kivágta és kertész boltban kapható hálós műanyagból kivágott pont akkorát, amekkora a befőttesüveg teteje. Íme a két tető, az első a Biorganiké, a második a házi gyártmány:

Honnan és milyen magokat használjak?

Mi Pécsett a Herbaházban lévő magokat vásároljuk. 2 féle cégtől való mag vált be, mind az ár mind a minőség alapján, ez a kettő pedig a Biorganik és a Natura magjai. Van egy olasz cég is, akinek szintén vannak magjai, de kisebb kiszerelésben többe kerülnek. Javaslom, hogy próbálkozzatok nyugodtan! Megéri!

Miket érdemes együtt csíráztatni:

• mustár, vöröshere, bíborhere

• lucerna, retek, káposztarepce

• lucerna, fehérrépa

• lucerna, vöröskáposzta

• lucerna, brokkoli

• lucerna, zsázsa-vizitorma - itt az arány más: 3-4 rész lucerna 1 rész zsázsa

A magok tasakján rajta van, hogy mennyi idő alatt csíráznak ki. Ezért érdemes az azonos csírázási idejűeket egybe rakni.

A csíráztatás menete:

Most pedig nézzük lépésről lépésre, hogyan érdemes csíráztatni. Ezek természetesen nem szigorú szabályok, mégis a mi több éves tapasztalatunkon alapulnak, így az első próbálkozásoknál érdemes követni őket.

"Csírák" nevelése földben

Mi szükséges hozzá:

• csíráztatásra alkalmas magok - sajnos a télen volt egy időszak, amikor nem volt megfelelő a mag ellátás, de most van folyamatosan. Remélem jó lesz az idei termés, és akkor nem lesz fennakadás jövőre.

• megfelelő edény, láda, stb. - mi ezeket az IKEA-ban vettük - nem szeretnék nekik reklámot csinálni, inkább azt javasolom, hogy találd meg a számodra megfelelőt, amit egyszerűen tudsz kezelni.

• öntözéshez megfelelő "szerkezet" - férjem egy ásványvizes palack tetejét lukasztgatta ki, így nagyon kíméletesen lehet öntözni.

• komposztált föld - hogy a megfelelő mikrotápanyagok is benne legyenek majd a "csírában".

• megfelelő hely, ahová a ládákat a fényigénytől függően tudod tenni - a csíráztatás alatt ugyanis változó a fényigénye / de erről már írtam az edényben való csíráztatásnál is /

Csíráztatás menete:

1. Beáztatod a magokat – kb. egy éjszakára, de ha ezt nappal teszed az sem baj, csak akkor rakd el sötét helyre kb. 6-8 órára.

2. Csíráztatod az üvegben – a korábban leírtak alapján kb. 1 napig, mely így néz ki:

3. Kb. 24 óra múlva elveted a földbe úgy, hogy 4-5 cm földre rászórod a magokat, kicsit megnyomkodod, majd annyi földet rászórsz, hogy a magok ne lógjanak ki a földből. És természetesen meglocsolod.

4. A magocskák kedvesen dugják ki a fejüket a földből, közben reggel és este öntözés, és fokozatosan helyezed ki, hogy egyre több fényt kapjon. majd a 3. vagy 4. napon kézzel leszedegeted a maghéjakat. Közben lehetőséged van szeretgetni a magokat, "elbeszélgetni" velük, és használni azt a mondást, hogy a gazda szem hizlalja a termést!

Nálunk ilyen az elhelyezés: első naposan az asztal alatt, aztán fokozatosan kerül a fényre!

Ilyen leszedegetés előtt:

Szedegetés után:

5. Növéstől függően a 7. vagy a 8. napon van a betakarítás. Ezt ollóval tesszük meg, egyenként vagy kisebb csoportokban vágjuk le a növénykéket, de vigyázzatok, mert eléggé sérülékenyek. Fontos a lemosás, hiszen kicsit földesek még a "csírák", majd a megfelelő tárolás. Az olló és az ujjaid is "sárgák" lesznek, mert a jód megfogja. Aki szeretne vigyázni a kezére, az húzzon vékony kesztyűt (én még sohasem tettem)!

Sok sikert és jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Nyugalmat, békét, sok életerőt, energiát fognak az életedben jelenti ezek a gyönyörű növénykék! Ők soha nem idegesek, soha nem félnek, nyitottak és tele vannak energiával! Ezt kapod meg általuk!

Ha már csak ezeket a képeket nézegeted jó érzés tölt el, hiszen az ÉLET néz rád belőlük. Ezt sugárzik ezek a kis növénykék!

Lucerna (alf-alfa) "csíra" Retek "csíra" Mustár "csíra" Napraforgó "csíra" Brokkoli "csíra" Lencse, borsó, babfélék "csírája" Vöröshagyma "csíra" Vöröskáposzta "csíra" Búza "csíra" - a zöldek királya Hajdina "csíra" Zsázsa "csíra"