A nyers növényi étrend előnyei

Sokan csodálkoznak, amikor arról beszélek, hogy a növényeket igazából nyersen, eredeti állapotukban kellene fogyasztani. Ennek előnyeit foglalom most össze, hogy mindenki lássa: csak az egészségére válik, ha minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, lehetőleg nyersen.

1. Tápegész - A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók. Vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. A növények egymást kiegészítő, teljes egységet képviselő tápanyagokat halmoznak fel. Az emésztésükhöz minden anyagot tartalmaznak..

2. Magas napenergia-tartalom - A növények zöld festékanyaguk segítségével képesek közvetlenül felvenni a Nap energiáját a napfényből. (Éppen ezért „Nap-konzerveknek” is hívják őket.) Ezt jelzi erős ún. „biofoton"-sugárzásuk is. A táplálékok közül a friss, érett, nyers gyümölcsök, dió- és zöldségfélék, bogyók, levelek, szárak, gyökerek és magvak bocsátják ki a legerősebb biofoton-sugárzást. Az eltárolt napenergia leginkább sértetlen, természetes formájában vehető fel belőlük. A zöld levelekből készített zöld turmix maga a folyékony napenergia.

3. Enzimbőség - Az enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok) szervezetbe kapcsolását. Hőkezelés hatására azonban (kb. 55°C fok felett) lebomlanak, és ezek hiányában a különböző tápanyagok vagy nem is hasznosulnak, vagy a szervezet saját tartalékaiból kell a szükséges enzimeket előállítania (ami például a hasnyálmirigy természetellenes túlterheléséhez vezet).

4. Vitaminbőség - A nyers növényi táplálékok gazdagon tartalmaznak különböző, az emberi szervezet számára fontos vitaminokat. Sok vitamin azonban a hőkezelés (például a C-vitamin 60°C fokon), a túlzott hűtés, vagy akár csak a növény felszínének a megsértése hatására tönkremegy. Az állati eredetű táplálékokban pedig eleve jóval kevesebb vitamin található, emellett sok vitamint emészthet fel a természetellenes formában fogyasztott (denaturált) ételek (pl. fehér liszt, kristálycukor), valamint az élvezeti cikkek (pl. kávé) fogyasztása is („vitamin- és nyomelem rablás").

5. Organikus sótartalom - A növényi táplálék szerves (organikus) sókat tartalmaz, melyet az emberi szervezet képes feldolgozni és beépíteni. A szervetlen sók (pl. tengeri só) ezzel szemben a szervezetben lerakódnak, és jelentős mennyiségű vizet kötnek meg (1g konyhasó pl. 120g vizet), melyek számos betegség forrásai. Tiszta növényi étrendre térve a szervetlen sók és az általuk megkötött víz kiürül a szervezetből; javul az anyagcsere, normalizálódik a vérnyomás. A szerves sók, melyek utánpótlása a növényi táplálékkal biztosított, az enzimek által a szervezetbe épülve maradnak.

6. Rostbőség - A nyers növényi ételek gazdagon tartalmaznak rostanyagot, amely serkenti a bélműködést, elősegíti a rendszeres széklet meglétét, és segít megszüntetni a székrekedést. A beleken gyorsabban áthaladó és onnan könnyebben kiürülő salakanyag kevésbé terheli a szervezetet: kisebb az esély a belekben lezajlódó rothadásra, valamint a visszaszívódó mérgező anyagok mennyisége is kevesebb ily módon.

7. Optimálisabb fehérjebevitel - Vegyes étrend mellett az optimális fehérjemennyiség többszöröse kerülhet be a szervezetbe. A többletfehérje a belekben rothadáson megy keresztül, melynek méreganyagai a vastagbélből felszívódva elárasztják a szervezetet (önmérgezés). Ez számos betegség okozója. A helyesen összeállított növényi étrend megfelelő mennyiségű fehérjét biztosít a szervezet számára, amely aminosav összetételét tekintve is optimális - a fehérjeanyagcsere-zavarok tehát kiküszöbölhetők.

8. Gyulladásgátló hatás - A természetes étrend számos eleme (főként a gyümölcsök, a citrusfélék és a hagyma, az A és C vitamin) gyulladásgátló hatású. A vegyes táplálkozás ezzel ellentétben fokozhatja a gyulladásokat.

9. Antibiotikus hatás - Minden magasabb rendű növényben (főleg fűszernövényekben és a hagymafélékben) kisebb-nagyobb mennyiségben baktérium- és vírusölő anyagok is találhatók, melyek nyers fogyasztás esetén érvényesülnek. Hatásukra gyorsabbá válik a véralvadás, a hajszálérfalak ellenállása nő, a T-limfociták száma megemelkedik, így fokozódik az immunitás. A vegyes táplálkozás ezt csökkenti.

10. Megfelelő zsír és koleszterin tartalom - A növényi táplálékban túlnyomórészt telítetlen zsírsavak találhatók, melyek segítik az érvédő koleszterin képződését. Ez kedvező hatású az érrendszerre, szívműködésre és a vérkeringésre; a vérrög-képződés (trombózis, embólia) ellen hat, és gátolja az infarktust. Az állati eredetű táplálék ezzel szemben nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, melyek fogyasztása az érkárosító hatású koleszterin növekedéséhez vezet.

11. Antikarcinogén hatás - A nyers növényi étrend gátolja a rákos elváltozások kialakulását (főként a szőlő, a citrus- és a hagymafélék). A húsos, vegyes étrend és anyagcseretermékei ezzel szemben fő okozói a rákos betegségeknek.

12. Lúgosító hatás - A szervezetben végbemenő kémiai folyamatok nagy része lúgos közeget igényel, a lúgos közeg biztosítja az egészséges sejtélet számára kívánatos feltételeket. A növényi étrend lúgosító hatású a szervezetre nézve, míg a vegyes étrend savasító hatással jár. Mivel sok baktérium csak savas közegben képes szaporodni, így a savas közeg melegágya a különböző kórokozók elszaporodásának is.

Nyers táplálkozási piramis

Balogh Béla az élő ételeket a rezgésszint emelés forrásának tekinti /részlet a Végső valóság c. könyvéből/

"Szívedben tudd, hogy egészséges gondolat, egészséges szellem, mindig egészséges testet teremt. Ugyancsak értékes segítő eszköz, ha sikerül kitisztítanod szervezetedből a mérgező anyagokat.

Anyagi tested rezgésszámát is emeli, ha a napfényben növő, növényi táplálékot fogyasztod.

Fizikai tested már csak nagyon kis mértékben képes közvetlenül a napfényből energiát felvenni. Amikor a növényi táplálékot elfogyasztod, energiaátalakítás történik, ami azzal jár, hogy az elfogyasztott táplálék rezgésszáma csökken, és így a testedbe már ezek a viszonylag alacsonyabb rezgésszámú elemek épülnek be. Az állatok is ilyen módon építik testüket. Azt lehetne mondani, hogy az elfogyasztott energiáit nem tudjuk száz százalékos hatásfokkal felhasználni. Egy része mindenképpen elvész, ha nem másként, hát ürülék formájában. Minden az entrópia törvényének megfelelően zajlik. A napfény energiája – ahogy áthalad a növényen, majd növény formájában az állaton és az emberen – fokozatosan csökken, minősége romlik, és ez egyszersmind alacsonyabb rezgésszámot is eredményez. Amikor megesszük a húst, tovább rontunk a helyzeten.

A húsnak már eleve alacsonyabb rezgésszáma van, mint a napfényben érlelt növénynek. Amikor szervezetünket állati húsból építjük fel, az energiaátalakítás révén még jobban lecsökkentjük a rezgésszámot. (Megjegyzem, természetesen nem a testet alkotó anyagok, mint a szén, a kalcium, stb. rezgésszáma, hanem a szerkezeti felépítésből adódó rezgésszám az, ami csökken, pl. szövetek, csont- és izomszerkezetek rezgésszáma.) A következmények szinte magától értetődnek. Fizikai testünk rezgésszáma csökken, aminek következtében kevésbé leszünk alkalmasak arra, hogy a magasabb világokból érkező információt érzékeljük, vagy felfogjuk. Nem az adóállomással van baj, hanem a vevővel. Mi vagyunk azok, akik a testünk és az agyunk érzékenységét fokozatosan tompítjuk."

Az állatokról, mint táplálékról

"… testüket átitatja a rémület és a félelem alacsony asztrális rezgése, és ezek a rezgések jó ideig a levágott állat húsához kapcsolódnak. És mi ezt, úgy ahogy van, megesszük, és fogalmunk sincs arról, hogy ezzel együtt a félelem és a rettegés hullámhosszát is elfogyasztottuk…

Ez aztán az emberben ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen – állati – félelemhez, érzésekhez és gondolatokhoz vezet, ami könnyen megnyilvánulhat lappangó félelemérzetben, alattomos viselkedésben vagy erőszakos cselekedetben.

A fizikai testet alkotó anyag állandóan cserélődik. Az új építőelemek az elfogyasztott táplálékból készülnek. A napfény által érlelt növényi eledel könnyebbé, lazább szerkezetűvé teszi a testet, ami így a szubtilis információk érzékelésére is alkalmasabbá válik."

Könyvajánló: Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

Nagyon nagy hatást tett rám ez a könyv, amikor pár évvel ezelőtt elolvastam. Majd újra és újra. Az első részben életük bemutatásán keresztül ismertem meg, hogyan jutott el Victoria és a család többi tagja odáig, hogy megtapasztalta a szabadságot és annak minden áldását.


"Az életben nem a nyers étel a legfontosabb dolog. Szerintem a legfontosabb dolog a szabadság. Szabadnak lenni azt jelenti, hogy boldogok vagyunk. Amikor boldog vagy, akkor nem ragaszkodsz semmihez és senkihez. Lehetsz boldog egyedül egy hegy tetején vagy egy közlekedési dugóban. Bár az élő ételek nem a legfontosabbak a világon, azért mégis nagyon lényegesnek tartom, mert tapasztalatom szerint megadja azt az energiát, amire szükséged van a valódi szabadság eléréséhez." - Szergej Boutenko


1. "Miért jók a nyers ételek? Egyszerűen azért, mert sokkal több életenergia van bennük, mint a főtt ételekben. Ennek remek vizuális bizonyítékát adják az élő ételekről készült Kirlián-fotók, amelyek láthatóvá teszik azt az elektromos mezőt (bioenergiát), amely minden élő szervezetet körülvesz." (10.old.)

2. "A főzött ételekből hiányzik ez az energia. Te melyik ételt szeretnéd jobban: az élőt vagy a holtat? Óriási mennyiségű kutatási anyag bizonyítja, hogy a főzés következtében a vitaminok 50%-a tönkremegy (a B-vitaminoknak több, mint 90%-a!), az enzimeknek pedig 100%-a. Az enzimek viszont nélkülözhetetlenek az egészségünkhöz." (10. old.)

3. "Az is az élő ételek mellett szól, hogy mivel tápanyagokban jóval gazdagabbak, ezért kisebb mennyiség is elegendő belőlük, mint a főzöttekből. Csak feleannyi élő ételt kell enned ahhoz, hogy ugyanannyi vitaminhoz jusson a szervezeted, mint a főzött ételekből. Márpedig minél kevesebbet eszel, annál tovább élsz!" (11.old.)

4. "Örömmel jelenthetem, hogy soha ennyi energiám nem volt még, mint most; elértem az ideális testsúlyomat (a 15 évvel ezelőttit); csökkent az alvásigényem; mindig frissen ébredek; rugalmasabb lett a testem és a lelkem; rendszeressé váltak a székletürítéseim; eltűntek a fogkövek a fogaimról; lényegesen jobb az általános közérzetem, amit a hosszú évek óta a legjobb értékeket mutató vérképem is alátámaszt." (11.old.)

5. "Szervezeted öröklötten intelligens öngyógyító mechanizmust is tartalmaz, ezért amikor elkezdesz élő ételeket adni a megszokott étrendedhez, lehet, hogy már évek óta benned lévő méreganyagok kiválasztódását fogod tapasztalni. Fejfájás, hányinger, influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek, amelyek mind a tisztulás jelei." (12.old.)

6. "Ha ilyenkor naponta 3-4 liter tiszta vizet megiszol, az segíthet a kiválasztásban, és könnyebbé teheti a folyamatot. Ilyenkor szintén segíthetnek a zöld turmixok, amelyeket nagyobb részben zöld levelekből, és kisebb részben gyümölcsökből készíthetsz." (12.old.)

7. "Mivel nincs két egyforma szervezet, javaslom, hogy csak fokozatosan térj át a nyers táplálkozásra!" (12.old.)

8. "Az emberi szervezet a veszélyes anyagok ellen védelmet épít ki. Amikor főtt ételt eszünk, az egész béltraktust vékony nyákréteg vonja be. Minél mérgezőbb anyagokat fogyasztunk, annál vastagabbá válik ez a nyákréteg." (57.old.)

9. "A természetgyógyászok „nyákplakknak” nevezik ezt. Így alkalmazkodik az emberi szervezet a főtt ételek fogyasztásához. Ez a bevonat akadályozza, hogy vérünkbe sok, az egészségünkre ártalmas anyag szívódjon fel, viszont sajnos a hasznos tápanyagok felszívódását is nehezíti. Ezért is gyakoriak a többnyire főtt ételt fogyasztók közt az emésztési problémák." (57.o.)

10. "Az egészség területén szerintem az a legfontosabb, hogy megtanuljunk figyelni a testünkre, és megértsük a jelzéseit. Szervezetünk varázslatos teremtmény! Képtelen hibázni! Mindig minden tőle telhetőt megtesz, hogy egészségesebbé tegyen minket! Néha ezt nem vesszük észre, mert nem értjük a jelzéseit." (61.old.)

11. "Amikor belekezdtünk a nyers étrendbe, még nem tudtam, hogy minden egyes érzésnek, minden fájdalomérzetnek megvan a maga fontos üzenete. A legtöbb jelet vagy nem vettem észre, vagy félreértelmeztem. Sohasem engedtem meg a testemnek, hogy ő irányítson. Régen azt hittem, hogy a testem egy buta anyaghalmaz." (62.old.)

12. "Ha van a világon valaki, aki meg tudja gyógyítani a betegségeinket, az csakis a saját testünk. Az egyetlen dolog, amit szerintem tennünk érdemes: hallgassunk figyelmesen a szervezetünkre, hogy megtudjuk, milyen segítségre van szüksége." (63.old.)

13. "Már nem szoktam megbetegedni, de időnként úgynevezett „gyógyulási krízisen” megyek keresztül, ami szerintem a test tisztulásával függ össze." (97.old.)

14. "Szervezetünkből a gyógyszerek ürülnek ki a leglassabban. Az említett gyógyulási krízis hirtelen kezdődik és hirtelen múlik el. Előre soha nem tudom, hogy mikor jelentkezik. Nem akarlak ezzel megijeszteni." (97.old.)

15. "Az életben nem a nyers étel a legfontosabb dolog. Szerintem a legfontosabb dolog a szabadság. Szabadnak lenni azt jelenti, hogy boldogok vagyunk. Amikor boldog vagy, akkor nem ragaszkodsz semmihez és senkihez. Lehetsz boldog egyedül egy hegy tetején vagy egy közlekedési dugóban." (97.o)

16. "Bár az élő ételek nem a legfontosabbak a világon, azért mégis nagyon lényegesnek tartom, mert tapasztalatom szerint megadja azt az energiát, amire szükséged van a valódi szabadság eléréséhez." (98.old.)

17. "Szerintem nincs fontosabb annál, mint a saját egészséged érdekében megtanulj figyelni a testedre. A legtöbb ember azt hiszi, hogy csak valaki más képes meggyógyítani őt. Ha van valaki a világon, aki meggyógyíthat, szerintem az csakis te magad vagy." (99.old.)

18. "Én azért kezdtem nyers ételeket enni, hogy egészségesebb legyek, de ma már azért táplálkozom így, hogy boldogabb legyek. Amikor élő ételeket eszem, akkor szabadnak és ezáltal boldogabbnak is érzem magam. Szeretek boldog lenni. Te nem? Szerintem a boldogság a legfontosabb dolog az életben. Észrevetted, hogy amikor boldog vagy, akkor minden olyan csodálatosnak tűnik? Olyan csodálatosnak, mint a csillagok az égen." (101.old.)


A könyv két kötetet tartalmaz, a második a zöld levekről szól, és tudományos kísérletekről, melyeket személyesen Victoria végzett, reményt, egészséget, boldogságot adva ezzel az embereknek. Felfedezte a majmok étrendjét, és hogy mennyi köze van az embereknek a majmokhoz. Tudományos kísérleteihez dr. Paul Fieber is támogatta, sőt ők maguk is áttértek a nyers kosztra.


Részletek a könyvből:
olyan emberek véleménye, akik áttértek a nyers kosztra, és meggyógyultak súlyos degeneratív betegségeikből:

„25 éves vagyok, mégis tolószékben éltem. légszomj és hátizomgörcs (…) lemondtam arról, hogy valaha is újból járhatok. A súlyom egy mázsa fölött járt. (…) Tudom, hogy esélyt kaptam a sorstól, érzem, hogy a nyers étrend megmenthet. Soha többé nem térek vissza a régi életemhez! (…) Mindenkinek szívből ajánlom, hogy próbálja ki a nyers ételeket, hogy megjavítsa egészsége és élete minőségét!”

/ J.S. Sacramento, Kalifornia /

„Sokat fogytam. A 48-as méretű alsónadrágom helyett, most már 42-est hordok, és tudom, hogy a változásnak még nincs vége! (..) Tudom, hogy a testsúlyom még tovább fog csökkeni. (…) Egy szó, mint száz: barátaim, csak annyit mondok, vágjatok bele, kezdjetek el élni!”

/ R.R.V. /

„Már másfél éve, hogy nyerset étkezem. (….) Örömmel jelentem, hogy jelenleg 22 km-nél tartok, (ami már fél maratonra elég) és nem csak hogy nem sérültem meg, de a futások után csöppnyi fájdalom sem jelentkezett! (..) Észrevettem, hogy sokkal több az energiám, az edzéseken, ha előtte megiszom egy zöld turmixot.”

/ B.E., Chicago /

„Öt éven keresztül szenvedtem izomfájdalmaktól, ételallergiától, Candidázistól. (…) Hét éven keresztül 90 %-ban nyers ételeket ettem. A legtöbb tünetem elmúlt, de a B-12-vitamin szintem továbbra is alacsony volt. Az orvosom B-12-injekciókat és táplálék kiegészítőket írt fel. Öt hónapja elkezdtem inni a zöld turmixokat, és az egészségem nagy mértékben javulni kezdett. (…) A legizgalmasabb változás, hogy annyi év után először lett normális a B-12 szintem és az orvosom azt mondta, nincs szükségem több B-12-injekcióra! (..) Hetente 10 órát táncolok (…) A 20 éve megőszült hajam váratlanul kezdi visszanyerni eredeti, sötétbarna színét. Életem 67.évében járok, és már nem félek semmitől, mert az élethez való hozzáállásom jelentősen megváltozott. (..) Tíz évvel fiatalabbnak nézek ki, és húsz évvel fiatalabbnak érzem magam. (..) gyermekeim nem tudják tartani velem a lépést, a 17 éves unokámat pedig megvertem teniszben. A táncklubban sok fiatal táncost letáncolok a parkettről. képes vagyok hat órán keresztül polkát, keringőt, vagy szvinget táncolni. (..) A látásom annyira javult, hogy legtöbbször már nem is kell szemüveget viselnem. Nyugodtabbá váltam és jobban tudok koncentrálni.”

/ Elizabeth Bechtold, Kalifornia /

„57 éves vagyok, ekcémával születtem, és egész életemben rengeteg gyógyszert kellett szednem. (…) Csupán kéthetes turmix ivás után is már sokat javult a bőröm állapota, napról napra egyre szebb. Akkora áldás ez számomra, hogy azt szavakkal képtelenség kifejezni.”

/ Karl E.U., Kalifornia /

„Egy rutinvizsgálaton derült ki, hogy hasnyálmirigy-daganatom van. (..) Elkezdtem nyers ételeket enni, és abbahagytam a hús és tejtermékek fogyasztását. Három hónap után megvizsgáltak. Az orvosok azt mondták, hogy daganat nem nagyobbodott, de nem is kisebbedett. (..) Elkezdtem napi fél liter zöld turmixot inni. (..) Újabb három hónap múlva a kontrollvizsgálat azt mutatta ki, hogy meggyógyultam! Számomra egyértelmű, hogy a zöld turmixok mentették meg az életemet!

/ S.Ciao, Taiwan /

„2004 októberében kiderült, hogy olyan magas a koleszterin szintem, hogy szinte csoda, hogy egyáltalán be tudtam menni az orvosi rendelőbe, hogy megtudjam ezt a szörnyű hírt. (..) szürke hályog alakult ki a szememben. Az orvos közölte, hogy folyamatos romlás várható, és megoldást, csak a műtét hozhat. (..) nyers táplálékon élő barátaim biztatására úgy döntöttem, hogy áttérek a nyers kosztra. (..) Vizsgálat és vérvétel után közölte ( az orvos) hogy koleszterin szintem tökéletes, olyan, mint egy fiatal emberé. (58 éves vagyok) (..) Ezt követően elmentem a szemészorvosomhoz, aki teljesen ledöbbent. Közölte, hogy a szürke hályogom mértéke 40%-ról 10 %-ra csökkent! A látásélességem is sokat javult, ezért új szemüveget kellett felírnia."

/ Deanna A. Gontard /

Folyamatosan frissülő receptoldalunkat átmenetileg itt találod:

Csirak.hu facebook